ΝΕΡΟ
Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜΒ είναι οι φορείς που με βάση το νομοθετικό πλαίσιο είναι υπεύθυνοι για την ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση. Η ΔΕΥΑΜΒ δεν καταργείται ούτε ιδιωτικοποιείται, αξιοποιεί το υπάρχον δυναμικό και τις υποδομές για την εξυπηρέτηση του κοινού. Οι υπηρεσίες της θα εμπλουτιστούν με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η ΔΕΥΑΜΒ, είναι μια μεγάλη, επιτυχημένη και από πολλές σκοπιές και πρωτοπόρα επιχείρηση. Διαθέτει νερό στους πάνω από 100.000 καταναλωτές του Δήμου, επεξεργάζεται στο βιολογικό 12 εκ. κυβικά μέτρα λύματος ετησίως, μεταξύ αυτών και τα βιομηχανικά απόβλητα των δυο βιομηχανικών περιοχών, λειτουργεί μονάδες αφαλάτωσης, παράγει ηλεκτρική ενέργεια, έχει ένα τεράστιο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενων έργων και η συμβολή των εργαζομένων και της τεχνικής υπηρεσίας είναι κομβική.
Κάθε έργο ή παρέμβαση που θα αποφασίζεται, θα υλοποιείται μετά από διαβούλευση. Είναι αναγκαίο στα πλαίσια του νέου νόμου να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν αρμοδιότητες και λόγο στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν στην άρδευση.
Άμεσες προτεραιότητες για τη δημοτική μας αρχή είναι:
α) η ολοκλήρωση της αντιμετώπισης των διαρροών και προβλημάτων του συστήματος ύδρευσης, η καλλιέργεια και εξυγίανση των πηγών με στόχο τον εμπλουτισμό των υδάτων, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας με συνεχή καθαρισμό – εξυγίανση των δεξαμενών και συστήματα καθαρισμού όταν αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες, ο περιορισμός της υπεράντλησης των γεωτρήσεων, η εξασφάλιση καλής ποιότητας πόσιμου νερού για όλους. Γενικευμένη εφαρμογή, στις εγκαταστάσεις, δίκτυα και υπηρεσίες των διαθέσιμων δυνατοτήτων της πληροφορικής, για την μείωση των απωλειών (πχ ζωνοποίηση).
β) η επάρκεια και εξοικονόμηση του νερού άρδευσης για εξυπηρέτηση των αναγκών των αγροτών, η συντήρηση των αυλάκων και υλοποίηση έργων υποδομής προς όφελος των παραγωγών, όπου αυτό είναι δυνατό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Έμφαση δίνουμε στην εξοικονόμηση, τη συντήρηση και στην επανάχρηση των υδάτων.
Για το θέμα της άρδευσης, μετά από διάλογο με όλους τους αρμόδιους τοπικούς αγροτικούς φορείς και τα τοπικά συμβούλια θα συναποφασίσουμε ποιες περιοχές θα ενταχθούν στην ΔΕΥΑΜΒ για άρδευση ή ποιες θα παραμείνουν στο παρωχημένο καθεστώς υδρονομέων με δική τους ευθύνη. Παράλληλα θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης του χωρίς στελέχωση σήμερα Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και την ανάθεση σε αυτό της αρμοδιότητας της άρδευσης. Γιατί πέρα από δαιμονοποιήσεις και βερμπαλισμούς, στη βάση της λογικής μας είναι η εξυπηρέτηση της αγροτικής παραγωγής με επαρκή ποσότητα νερού που δεν θα κατασπαταλείται και δεν θα παραχωρείται η διαχείρισή του σε ιδιώτες, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τους παραγωγούς.
γ) η μείωση του ενεργειακού κόστους με σκοπό την μείωση της τιμής. Η ΔΕΥΑΜΒ πληρώνει ένα εξαιρετικά ψηλό ενεργειακό κόστος, περίπου 3 εκ. ευρώ το χρόνο στη ΔΕΗ. Η μείωση της τιμής δεν είναι θέμα ευχής, αλλά μιας συγκροτημένης πολιτικής μείωσης του ενεργειακού κόστους. Επομένως η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να κινηθεί άμεσα για τη συγκρότηση ενεργειακής κοινότητας, ώστε να παράγει ενέργεια που θα αντισταθμίζει την κατανάλωση. Η εκπονούμενη μελέτη να έχει στόχο και την ενεργειακή αξιοποίηση των πηγαίων νερών και να προχωρήσει σε κατασκευή νέου υδροηλεκτρικού από τα νερά της Καλιακούδας.
δ) προστασία περιβάλλοντος: εκκρεμεί η ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού, που σήμερα αποτίθεται στον ΧΥΤΑ. Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η ηλιακή ξήρανση της λάσπης, σε μονάδα που θα δέχεται και τα κλαδέματα και τα λοιπά φυτικά υλικά της υπηρεσίας πρασίνου, με τελικό προϊόν το βιολογικό λίπασμα, για το πράσινο του Δήμου και για πιθανή στήριξη μικροκαλλιεργητών.
Ο σχεδιασμός μας προβλέπει με το λιγότερο δυνατό κόστος να αποκαταστήσουμε άμεσα το ισοζύγιο των υδάτων, να εξοικονομήσουμε καλής ποιότητας πόσιμο νερό για το πολεοδομικό συγκρότημα και τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων και σε μια προοπτική μείωσης αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε (εκτός από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη ΔΕΥΑΜΒ):
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ
Στη διάρκεια της ιστορίας του ο τόπος μας είναι συνδεδεμένος με την πρωτοπορία, το δυναμισμό και την εξωστρέφεια. Από την Αργοναυτική εκστρατεία, τον μυθικό Αχιλλέα και τη σοφία του Χείρωνα, στο ενωτικό όραμα του Ρήγα Φεραίου, ο Βόλος έχει συνδεθεί με πολλές από τις πιο φωτεινές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας: σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, έδρα ενός από τα πρώτα Εργατικά Κέντρα, μήτρα του σύγχρονου παιδαγωγικού κινήματος εξελίχθηκε στον 20 αιώνα μια σύγχρονη βιομηχανική πόλη, βίωσε την κρίση της αποβιομηχάνισης και την πολλαπλή περιβαλλοντική κρίση, αναδείχθηκε πρωτοπόρος στην αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στις δεκαετίες μετά τη μεταπολίτευση με τις συνθετικές προοδευτικές δυνάμεις με άξονα την Αριστερά.
Σήμερα η πόλη μας φέρει πολλαπλά πλήγματα τόσο από τη βιομηχανική, οικονομική και περιβαλλοντική κρίση όσο και από το άγονο, σκοτεινό πέρασμα της ακροδεξιάς από τη δημοτική αρχή. Στα γκρίζα χρόνια της κρίσης και του κενού στην αυτοδιοίκηση πολλά προβλήματα οξύνθηκαν ειδικά στους τομείς των κοινωφελών υπηρεσιών, του πολιτισμού, ενώ απουσίασαν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και ο σχεδιασμός.
Όμως η πόλη μας διατηρεί έναν ανανεωμένο δυναμισμό, με σημαντικούς θύλακες πολιτισμού και αλληλεγγύης, με νέα παραγωγικά εγχειρήματα και την έδρα πλέον του δεύτερου μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας.
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και απόψεων για να ξαναγίνει ο Βόλος από παράδειγμα προς αποφυγή υπόδειγμα προς μίμηση, η πόλη της δημοκρατίας και της προόδου που όλοι αγαπήσαμε και καμαρώνουμε.
Μας εμπνέει η αρχή ότι αυτή την πόλη την κληρονομήσαμε από τα παιδιά μας και έχουμε το καθήκον να τους την παραδώσουμε καλύτερη,
μια πόλη που θα σέβεται όλους τους πολίτες της και θα αξίζει κανείς να σχεδιάσει το μέλλον του – το δικό του και των παιδιών του – σε αυτή.
Γιατί έξυπνη πόλη είναι εκείνη που κρατάει και στηρίζει τα παιδιά της
Γιατί πιστεύουμε ότι για να είναι η πόλη ελκυστική σε τουρίστες και επενδυτές πρέπει να κάνει την καθημερινή ζωή των πολιτών της αξιοζήλευτη.
Ο Δήμος μοχλός ανάπτυξης
Η άποψή μας είναι ότι ο ρόλος ενός σύγχρονου Δήμου δεν περιορίζεται στο να εξασφαλίσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, την ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση των απορριμμάτων και του πρασίνου και τη συντήρηση των σχολείων και των γυμναστηρίων. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει
Θα κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας κάνοντας το Βόλο μια δημιουργική πόλη με υψηλή ποιότητα δημόσιων χώρων και υπηρεσιών, πόλη του διαλόγου με σεβασμό στη διαφορετικότητα και ανοικτή και φιλόξενη στο νέο.
Η πόλη μας πρέπει να συνεργαστεί με όλους τους γειτονικούς Δήμους για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και την αξιοποίηση ευκαιριών.
Μαζί για το Βόλο της πρωτοπορίας, του πλουραλισμού, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, γιατί μόνο αυτό μας αξίζει.
ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ
Τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο αλλά και σε πολλούς πλέον δήμους της χώρας μας τα στερεά απόβλητα (απορρίμματα) έχουν πάψει να εξετάζονται ως υλικά για απόρριψη, αλλά αντίθετα ως πρώτες ύλες και πηγές οικονομικής δραστηριότητας. Αντίθετα στον Βόλο, η μέχρι σήμερα διαχείριση των απορριμμάτων είναι ολοένα και περισσότερο οικονομικά ασύμφορη, συνεχίζει να επιβαρύνει το περιβάλλον και δεν προωθεί τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την έλλειψη οράματος, προγραμματισμού και την αδιαφορία της στον τομέα της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εμείς αντιθέτως προτείνουμε ένα σύγχρονο μοντέλο, που θα περιορίζει ριζικά τον όγκο των σκουπιδιών, θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Με αποκέντρωση δραστηριοτήτων, σε μικρή κλίμακα, με ανακύκλωση στην πηγή – σε επίπεδο γειτονιάς και με κοινωνική συμμετοχή. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα, ο Δήμος μας από απλός συλλέκτης και μεταφορέας απορριμμάτων να αναλάβει την ευθύνη σχεδιασμού δημοτικού δικτύου και υποδομών για τοπική διαχείριση, προς όφελος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, των πολιτών. Για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ) για υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής από την ταφή – ποσοστά που εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στόχος μας είναι η κατάρτιση ενός Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων ώστε να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη μας που είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης ή ανυπαρξίας πολιτικών πρόληψης από τη σημερινή δημοτική πλειοψηφία.
Απέναντι στην αδιέξοδη αναζήτηση νέων θέσεων για Χ.Υ.Τ.Α. ή την εγκατάσταση εργοστασίων για την καύση σκουπιδιών, χρειαζόμαστε τολμηρές πολιτικές για λιγότερα απορρίμματα αλλά και για υπεύθυνη διαχείρισή τους. Ένα μοντέλο πρόληψης – μείωσης – επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των υπολειμμάτων για τελική διάθεση σε ποσοστό 10% – 20% του σημερινού κλάσματος ανάλογα με τη συμμετοχή των πολιτών. Ταυτόχρονα όχι μόνο θα μειώσει κατά πολύ το κόστος της διαχείρισης που σήμερα πληρώνουν οι δημότες, αλλά και θα φέρει κέρδη στον Δήμο, ενώ θα δημιουργήσει και νέες σταθερές θέσεις εργασίας. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι ως το τέλος της θητείας της νέας δημοτικής αρχής να έχει επιτευχθεί η μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero waste) από τον Δήμο.
Όπως για κάθε δημοτική υπηρεσία, θα διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν θα την παραχωρήσουμε σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Απορρίπτουμε την άκριτη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη λογική μιας αποκλειστικά «τεχνοκρατικής» αντιμετώπισης του θέματος. Γιατί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης επιβάλλει την παραγωγή μεγάλου όγκου απορριμμάτων (με ρήτρα αποζημίωσης και προφανή την επιβάρυνση του Δημότη), είναι εν δυνάμει αντίπαλος της ανακύκλωσης, επιβλαβής για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και έχει υψηλό οικονομικό κόστος (υπολογίζεται πενταπλάσιο του σημερινού) για τους πολίτες.
Η καύση δημιουργεί μία (1) θέση εργασίας ανά 10.000 τόνους απορριμμάτων, όσο και οι ΧΥΤΑ, ενώ η επαναχρησιμοποίηση και εναλλακτική διαχείριση δημιουργούν 25-300 θέσεις εργασίας ανάλογα το προς διαχείριση υλικό! Τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) αντιστρατεύονται τις πολιτικές μείωσης των απορριμμάτων και την ανακύκλωση καθώς χρειάζονται τεράστιες ποσότητες εύφλεκτων υλικών για να λειτουργούν χωρίς προβλήματα.
Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που προτείνουμε είναι σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον. Έχει δε ως άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του τοπικού παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη, αναγκαία όμως για να περιορίσουμε την σημερινή ταφή απορριμμάτων η οποία ήδη έχει δημιουργήσει τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς τα υγρά απόβλητα της χωματερής επηρεάζουν και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Με τα μέτρα αυτά επιτυγχάνεται:
α) η δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ οι οποίοι μολύνουν το έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά υγρά, βαρέα μέταλλα κλπ.
β) η δημιουργία θέσεων εργασίας
γ) η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης
δ) η αύξηση των εσόδων του Δήμου
Η δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων θα επιδιώξουμε να γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλους Δήμους, με κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή.
Παράλληλα, ανάλογα με τις ανάγκες θα προχωρήσουμε στην πρόσληψη του απαιτούμενο μόνιμου προσωπικού στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Βόλου για να καλυφθούν τα κενά, να βελτιωθεί άμεσα η καθαριότητα της πόλης και στη συνέχεια να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ολοκληρωμένης εναλλακτικής διαχείρισης.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη πόλη μας τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως για την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Οι εικόνες εγκατάλειψης που τις συνοδεύουν αποτρέπει σήμερα εκατοντάδες συμπολίτες μας και παιδιά να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα. Τέλος, η έλλειψη προσβασιμότητας για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες στις αθλητικές εγκαταστάσεις οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.
Οι στόχοι της Παράταξη μας για την επόμενη μέρα είναι:
Αναβάθμιση και αξιοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Βόλου
Ανάπτυξη Τουριστικού Αθλητισμού
Ανάπτυξη προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και στήριξη ευπαθών ομάδων
ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Διαχείριση αδέσποτων ζώων
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα αδέσποτα ζώα προέρχονται κατά 99% από εγκατάλειψη δεσποζόμενου ζώου, από μεταγενέστερη γέννα του εγκαταλελειμμένου ζώου και 1% από απώλεια. Ποιος ευθύνεται λοιπόν; Κυρίως η ανεύθυνη συμπεριφορά των ανθρώπων, που έχουν τα δεσποζόμενα ζώα τους αστείρωτα. Η εγκατάλειψη είναι ανώνυμη, ο σκύλος δεν έχει ούτε αριθμό πλαισίου, ούτε πινακίδα κυκλοφορίας.
Εάν αύριο το πρωί εξαφανίζαμε τα αδέσποτα ζώα (περισυλλογή και θανάτωση) από τον αστικό ιστό, το μόνο που θα είχαμε κερδίσει, θα ήταν μια πόλη χωρίς αδέσποτα για λιγότερο από ένα μήνα. Ο ρυθμός που εγκαταλείπονται τα σκυλιά στην πόλη είναι πολύ μεγαλύτερος από την περίθαλψη που μπορούν να παρέχουν δημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια ζώων συντροφιάς. Αυτοί που βάζουν φόλες αποτελούν κίνδυνο και για τους ανθρώπους, ενώ έχει αποδεχθεί επιστημονικά ότι πρόκειται πολλές φορές για επικίνδυνους ψυχοπαθείς.
Για μας η διαχείριση των αδέσποτων ζώων απαιτεί άμεσα αλλαγή μοντέλου. Εμείς και από την σκοπιά της ευζωίας των ζώων, αλλά και με αίσθημα ευθύνης απέναντι την ασφάλεια των πολιτών θέλουμε και θα δώσουμε λύση. Όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μεθοδικά και με σοβαρότητα. Η επίλυση του ζητήματος απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και χρονικό βάθος υλοποίησης, καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα.
Δύο άξονες θα βοηθήσουν στο να ξεκαθαρίσουμε την φιλοσοφία που θα μας οδηγήσει στις ανάλογες δράσεις για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα: Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να συνυπάρξουν ή και φοβούνται τα ζώα και από την άλλη δυστυχισμένα ζώα στο δρόμο χωρίς φαγητό, νερό, στέγη, στοιχεία που ενδέχεται να προκαλέσουν επιθετικότητα και συνθήκες υγειονομικού κινδύνου.
Έχουμε ένα αρκετά καλό νομοθετικό πλαίσιο (ν.4039/12), το οποίο επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά καθώς φαίνεται δεν αρκεί για να λυθούν τέτοιου είδους τοπικά προβλήματα.
Βάζουμε τον Δήμο σε θέση συντονιστή και δημιουργούμε ένα πλέγμα συνεργασίας με τοπικούς κτηνίατρους (Κτηνιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας), φιλοζωικές ομάδες, αστυνομικό τμήμα και άλλους τοπικούς φορείς. Παράλληλα, δημιουργούμε δημοτικό μητρώο αδέσποτων σκύλων και δημοτικό μητρώο δεσποζόμενων, με τοποθέτηση τσιπ και στείρωση όλων των αδέσποτων και επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό τους έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα για τον πληθυσμό τους, ο οποίος έτσι θα σταματήσει να αναπαράγεται. Παρεμβαίνουμε με συνεχή δημόσια ενημέρωση με στόχο να δημιουργηθεί συνείδηση σε όλους κατά της εγκατάλειψης ζώων.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω, άρα και προτεραιότητα, είναι η δημιουργία επαρκώς στελεχωμένου δημοτικού κτηνιατρείου, αλλά και η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δομών, όπως η αύξηση των θέσεων στο καταφύγιο στις Γλαφυρές, αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια για την χρηματοδότηση. Η ενίσχυση του καταφυγίου είναι απαραίτητη κυρίως για βραχυχρόνια διαμονή (ιατρικές πράξεις, τοποθέτηση τσιπ, εμβολιασμοί), αλλά και για μεγαλύτερο διάστημα για τα ζώα που έχουν μακροχρόνια πρόβλημα υγείας και χρήζουν θεραπείας ή έχουν επιθετικές συμπεριφορές.
Προωθούμε την τοποθέτηση τσιπ και στείρωσης όλων των δεσποζόμενων ζώων των δημοτών μας: Σε πρώτη φάση ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες για την ανάγκη να τσιπαριστούν και να στειρωθούν τα σκυλιά τους με φυλλάδια (ίσως μέσω των λογαριασμών ύδρευσης). Σε δεύτερη φάση, με ενημέρωση των κτηνιάτρων, μπορούμε να αναπτύξουμε δράσεις όχι μόνο ενημέρωσης, αλλά και μπόνους (μέσα από προγράμματα μπορούμε να εκταμιεύσουμε μέρος του κόστους για τις στειρώσεις και τα τσιπ) για τους ιδιοκτήτες που τσιπάρουν και στειρώνουν τα σκυλιά τους.
Άλλες δράσεις που θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε είναι:
Ενημέρωση και κίνητρα για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από συμπολίτες μας.
Σύνδεση Δήμου με Νοσοκομείο Βόλο σε πρόγραμμα με σκύλους θεραπείας και αποθεραπείας για άτομα με ψυχικές ασθένειες και άλλες παθήσεις.
Δημιουργία πάρκων αναψυχής στην πόλης μας, με περιφραγμένους χώρους για σκυλιά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην κοινωνικοποίηση τους, αλλά και στην εκτόνωση μέσου του παιχνιδιού.
Πρόγραμμα ενημέρωσης σε συνεργασία με κτηνιάτρους, φιλοζωικά σωματεία, εκπαιδευτές, αλλά και ψυχολόγους σε σχολεία, για να εμφυτευτεί το πνεύμα της φιλοζωίας στις νεότερες ηλικίες.
Σε συνεργασία με το κρατικό ραδιόφωνο εβδομαδιαία ημίωρη εκπομπή για την φιλοζωία .
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δημόσιος χώρος, βιωσιμότητα και προσβασιμότητα
Ο δημόσιος χώρος είναι η βάση της δημόσιας ζωής, είναι ο τόπος όπου αυτή εκτυλίσσεται και όπου υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Είναι το βασικό συστατικό στοιχείο της πόλης. Ο δημόσιος χώρος συγκροτεί την ταυτότητά της, είναι η εικόνα της, αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις των κατοίκων και τους δίνει υλική μορφή.
Όμως, αν τα βασικά του στοιχεία-οι βασικές υποδομές-είναι ανεπαρκείς, τότε ακυρώνεται η ίδια η έννοια του δημόσιου χώρου. Αν, όπως συμβαίνει σε πολλές ελληνικές πόλεις, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι σε κακή κατάσταση και μη προσβάσιμα σε πολλούς πολίτες, αν οι ελεύθεροι χώροι είναι ελάχιστοι, αν το πράσινο και το νερό είναι ανύπαρκτα στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, αν η κυκλοφορία εξυπηρετεί μόνο τα τροχοφόρα (και πολλές φορές ούτε αυτά), τότε ουσιαστικά δεν μπορούμε να μιλάμε για δημόσιο αστικό χώρο, για όλους τους πολίτες και για τον καθένα/την καθεμία ξεχωριστά. Αυτή η έλλειψη αποτελεί και πολιτικό πρόβλημα: χωρίς δημόσιο χώρο δεν υπάρχει δημόσια ζωή, δεν υπάρχει συνύπαρξη, δεν υπάρχει δημοκρατία στη διάσταση του χώρου.
Κάθε παρέμβαση στην πόλη σε σχέση με τον δημόσιο χώρο, τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητά του, οφείλει να είναι προϊόν σοβαρής επιστημονικής μελέτης και η υλοποίησή της να γίνεται με σεβασμό τους δημότες, στη βάση σοβαρού προγραμματισμού από τον Δήμο. Βασική θέση είναι η οποιαδήποτε μελέτη να υπακούει σ’ έναν συνολικό σχεδιασμό και όχι σε τμηματικές παρεμβάσεις-«μπαλώματα». Σε αυτό το εγχείρημα ο Δήμος θα αξιοποιήσει τη συνεργασία επιστημονικών φορέων όπως το ΤΕΕ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Α. Ανοιχτοί δημόσιοι χώροι
Για να υπάρχει ποιότητα στον δημόσιο χώρο είναι απαραίτητο να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις: να υπάρχουν οι υποδομές στο υλικό περιβάλλον, να υπάρχουν επαρκείς ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι, προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες, να υπάρχει παρουσία της φύσης ή/και επαφή με αυτήν και η μετακίνηση να είναι εύκολη. Στα πλαίσια της προσπάθειάς για αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της πόλης του Βόλου, η Κίνησή μας θεωρεί ότι οφείλει να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, τα υπάρχοντα προβλήματα και την επίλυση τους:
Β. Προσβασιμότητα και βιώσιμη κινητικότητα
Προσβασιμότητα σημαίνει πρωτίστως όλες και όλοι να έχουν ίση πρόσβαση στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Προϋποθέτει ύπαρξη δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης. Προσβασιμότητα σημαίνει δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς εμπόδια, το οποίο δεν θα δημιουργεί αναπηρίες και ανικανότητες, αλλά θα συμπεριλαμβάνει τη μέριμνα για όλες και για όλους τους πολίτες. Ένα προσβάσιµο δοµηµένο περιβάλλον αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο για μια κοινωνία ισότητας και έλλειψης διακρίσεων, η οποία θα παρέχει στα μέλη της την αυτονομία καθώς και τα μέσα να επιδιώξουν µία ενεργό κοινωνική και οικονομική ζωή, να λάβουν εκπαίδευση και κατάρτιση, να αναζητήσουν εργασία να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινότητα.
Προτείνουμε λοιπόν τα εξής μέτρα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη βιώσιμη κινητικότητα, για πεζούς, ΑμεΑ, όπως και ποδηλάτες:
Γ. Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα-Κυκλοφοριακό
Σήμερα εντοπίζονται διάφορα προβλήματα σε σχέση με την αστική κινητικότητα:
Η ατμοσφαιρική, ακουστική και αισθητική ρύπανση έχει εκτοξευτεί εντός του αστικού ιστού της πόλης μας, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το χάσιμο πολύτιμου χρόνου (ιδιαίτερα κατά τις παραγωγικές ώρες της ημέρας), ο εκνευρισμός, καθώς επίσης το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από της υπερκατανάλωση καυσίμων λόγω της κακής κυκλοφορίας είναι άλλο ένα στοιχείο της κακής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί.
Τα ζητήματα της κίνησης των πεζών, των παιδιών, των ΑμεΑ, των ποδηλάτων, σε σχέση με την κυκλοφορία των οχημάτων απασχολούν όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου η προτεραιότητα δίνεται στην ποιότητα ζωής, στη διευκόλυνση και στην υποστήριξη των πολιτών ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάσταση. Αντίστοιχα, για τον Βόλο, μία πόλη μικρής κλίμακας, η Κίνηση μας προτείνει τις εξής ρυθμίσεις:
Δ. Πράσινο-πάρκα
Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο των κέντρων των σύγχρονων ελληνικών πόλεων η πυκνή δόμηση ενός αστικού συνεχούς χωρίς δυνατότητα αστικής εκτόνωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αφιλόξενης ατμόσφαιρας που οδηγεί στην αποξένωση των πολιτών από το δημόσιο χώρο και κατ’ επέκταση από την ίδια τους της πόλη. Στην καλλίτερη περίπτωση παρατηρείται η σημειακή παρουσία ασύνδετων πάρκων και πλατειών οι οποίες χωροθετούνται αποσπασματικά με πρόθεση εντυπωσιασμού, χωρίς να εντάσσονται σ’ ένα συνολικότερο σχεδιασμό του δημόσιου χώρου της πόλης.
Η ανάκτηση και η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου από τους χρήστες, δηλαδή τους ίδιους τους πολίτες, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη σύγχρονη κοινωνία. Αναφερόμαστε σε μια συμμετοχική διαδικασία από κάτω προς τα πάνω, στην οποία εμπλέκονται ενεργά τόσο οι επίσημοι φορείς της πόλης (πχ Δήμος, επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι) όσο και απλοί πολίτες.
Προτείνουμε τη δημιουργία μικρού μεγέθους δημόσιων χώρων πρασίνου διεσπαρμένων στις γειτονιές στο σύνολο της πόλης. Αυτοί οι χώροι μπορούν να αποτελέσουν κόμβους ενός ευρύτερου δικτύου ελεύθερων χώρων που συνδέονται και με τους υφιστάμενους κεντρικούς ή μη ανοιχτούς χώρους της πόλης.
Τα οφέλη ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολλαπλά, με τελικό αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής: βελτίωση του μικροκλίματος, φιλτράρισμα του αέρα, περιορισμός του φαινομένου της θερμικής νησίδας, ανακύκλωση οικοδομικών υλικών, προστασία της πανίδας, ακόμα και ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.
Συγκεκριμένα σημεία:
Ε. Κτηριακές υποδομές
Το κτισμένο περιβάλλον της πόλης, κυρίως τα δημόσια κτίρια αλλά και σε έναν μεγάλο βαθμό και τα ιδιωτικά, καθορίζουν ον δημόσιο χώρο της, είτε ως εικόνα είτε ως χρήση. Όλοι και όλες προτιμούμε άλλωστε τις καθαρές πόλεις με τα ωραία κτίρια! Με την ανάδειξη τόσο του ιστορικού στοιχείου όσο και των σύγχρονων κτιρίων και υποδομών, ο Βόλος μπορεί να διαπρέψει ως σύγχρονη πόλη με νέες κατασκευές και τον δυναμισμό που μεταδίδουν στον περιβάλλον, και η οποία ταυτόχρονα διατηρεί ζωντανό το παρελθόν της και το αξιοποιεί αποτελεσματικά.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η υπόθεση του Πολιτισμού είναι κατ’ εξοχήν υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο βαθμό που ο θεσμός συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ο Βόλος με την σχεδιασμένη προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης που εμπνέει και κινητοποιεί τις τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις, διεκδικεί να είναι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΛΗ σε όλες τις μορφές πολιτιστικής παραγωγής και ταυτόχρονα η πόλη του πολιτισμού σε όλες τις μορφές πολιτιστικής κατανάλωσης, και για όλους.
Αξιοποιούμε τις πλέον σύγχρονες υποδομές και το κτηριακό απόθεμα που διαθέτει ο Δήμος, δημιουργούμε νέες όπου απαιτείται αξιοποιώντας την προγραμματική περίοδο και κλείνοντας οριστικά μια πενταετία αδιαφορίας και αδράνειας.
Ανοίγουμε την πολιτιστική υποδομή του Δήμου στους πολίτες και τα ερασιτεχνικά σχήματα δημιουργίας-καλλιτεχνικές ομάδες, διαμορφώνουμε συγκροτημένο «καλεντάρι» εκδηλώσεων και δράσεων δίνοντας το στίγμα της περιοχής. Επιχειρούμε συνεννόηση με ιδιώτες και φορείς, χώρους και μέσα για την άνθηση της «από τα κάτω» πολιτιστικής δημιουργίας.
Συμβάλλουμε:
à στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης
à στην αξιοποίηση του σημαντικού τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο σχεδιασμού για την τουριστική ανάδειξη της πόλης
à στην προβολή και προώθηση των τοπικών πολιτιστικών προϊόντων και δραστηριοτήτων της περιφέρειας και των κοινοτήτων του Δήμου
à στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση με τη δημιουργία και υποστήριξη σταθερών θέσεων εργασίας
Ο Βόλος τόπος πολιτισμού!
ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ
α) βελτίωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ανοικτού γηπέδου μπάσκετ (είσοδος Νέας Αγχιάλου).
β) ολικός επανασχεδιασμός του υφιστάμενου και περιβάλλοντα χώρου τέλεσης της γιορτής κρασιού, με ταυτόχρονη υποβολή νέων επικυρωμένων μελετών για την προώθηση έργου κατασκευής νέου γηπέδου και κλειστού γυμναστηρίου, στον ήδη υπάρχοντα δημοτικό χώρο (βόρεια του νεκροταφείου) και αξιοποίησης της έκτασης του σημερινού γηπέδου, για την δημιουργία χώρων άθλησης και αναψυχής (γηπέδων μπάσκετ, τένις και παιδικών χαρών).
γ) ανακατασκευή του υπάρχοντος γηπέδου 5χ5.
δ) αναδάσωση του άλσους της κεντρικής πλατείας.
ε) αξιοποίηση – σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία – του λόφου “Ακρόπολις” και δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και μικρού ανοικτού θεάτρου εκδηλώσεων και συνεργασία με τον Ορειβατικό όμιλο για την βελτίωση και αξιοποίηση της αναρριχητικής πίστας που βρίσκεται εντός του χώρου της γιορτής κρασιού, για προσέλκυση αθλητικών αναρριχητικών συλλόγων και τέλεσης σχετικών αγώνων.
στ) καθιέρωση – συνδυαστικών – χορευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων κατά την περίοδο (πριν κατά την διάρκεια και μετά) της πραγματοποίησης της γιορτής του κρασιού, με πρόσκληση συλλόγων τόσο από την χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό.
ζ) σε συνεργασία τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα προτείνουμε την δημιουργία λαογραφικού και ιστορικού μουσείου, για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς της πόλης στο διατηρητέο κτήριο – που λειτουργεί σήμερα το «Ευγενείδιο» Δημοτικό Σχολείο
α) Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, για την προώθηση αναγκαίων έργων συντήρησης και επισκευών σχολικών κτηρίων.
β) μελέτη δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων, εφ’ όσον αυτό κρίνεται αναγκαίο και προτείνεται από το τοπικό Δ.Σ. και τους σχολικούς φορείς.
γ) μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου που λειτουργεί σήμερα σε ενοικιαζόμενο ακατάλληλο ημιυπόγειο χώρο.
δ) ενέργειες (εφόσον αυτό συμφωνηθεί με την τοπική κοινωνία) προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για ανταλλαγή του χώρου παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (παλαιό οινοποιείο) με το διατηρητέο κτήριο – που λειτουργεί σήμερα το «Ευγενείδιο» Δημοτικό Σχολείο – για κατασκευή νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος.
α) σύσταση μεικτού κινητού τεχνικού συνεργείου άμεσης παρέμβασης (υδραυλικός – ηλεκτρολόγος-εργάτης) που θα εδρεύει στη Νέα Αγχίαλο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται έκτακτα καθημερινά συμβάντα στην πόλη.
β) μετατροπή του κεντρικού υφιστάμενου δρόμου («οδός Ελευθερίας») εισόδου της πόλης (από Βόλο και Μικροθήβες) σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, με τοποθέτηση και ανάλογων προειδοποιητικών φωτιστικών και πινακίδων σήμανσης, για αποφυγή ατυχημάτων (που κατά το παρελθόν στοίχησαν και ζωές).
γ) τοποθέτηση πινακίδων οδικής σήμανσης εντός του ιστού της πόλης.
δ) εφαρμογή και επέκταση του σχεδίου πόλης στους οικισμούς.
ε) βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδοποιίας και διάνοιξης νέας, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
στ) αξιοποίηση του δημοτικού χώρου παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (που σήμερα χρησιμοποιείται ως παρκινγκ) με δημιουργία χώρου πρασίνου και θέσεων στάθμευσης.
α) αλλαγή του παλαιού δικτύου ύδρευσης, για τη διασφάλιση της παροχής πόσιμου νερού στα νοικοκυριά της περιοχής.
β) διάνοιξη νέων γεωτρήσεων για εξεύρεση καταλληλότερου πόσιμου νερού.
γ) κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων.
δ) κατασκευή και επέκταση αποχετευτικού.
α) ανακατασκευή του υπάρχοντα γκρεμισμένου και επικίνδυνου λιμενοβραχίονα
β) συνεργασία με τους τοπικούς ξενοδοχειακούς εκπροσώπους και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, για την προώθηση έργου επέκτασης ή και εκβάθυνσης του λιμενοβραχίονα, προκειμένου να μπορούν μα ελλιμενίζονται μεγαλύτερα σκάφη.
γ) συνεργασία με τον τοπικό «Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων» για από κοινού προώθηση αναγκαίων έργων στον χώρο ελλιμενισμού σκαφών.
δ) αξιοποίηση της τεράστιας δημοτικής παραλιακής έκτασης, με δημιουργία νέων (ήπιων) επιχειρηματικών μονάδων (μικρά καφέ), καθώς και επανασχεδιασμός στην ανάπτυξη του σημερινού τρόπου εκμετάλλευσης της, με την δημιουργία ομοιόμορφων καλαίσθητων κατασκευών.
ε) αξιοποίηση του χώρου στο “Αλωνάκι”, με την δημιουργία δημοτικού καταστήματος και κοινόχρηστων χώρων αναψυχής.
στ) εγκιβωτισμός των πρανών στο παραλιακό μέτωπο στην περιοχή του αλσυλλίου (στο λιμάνι του «Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων») και γενικότερη αξιοποίησή του, με την δημιουργία χώρων αναψυχής.
ζ) σχεδιασμός για την δημιουργία λιμενοβραχίονα, προεκτεινόμενου εντός της θάλασσας (περίπου 500μ.) στην περιοχή της καφετέριας «Αιολία», προκειμένου να συγκρατούνται τα φερτά θαλάσσια απόβλητα, που επιβαρύνουν το κεντρικό παραλιακό μέτωπο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Προτείνεται η κύρια δαπάνη για την μεταφορά των βράχων, να επιβαρύνει το λειτουργούντα σήμερα από ιδιώτη λατομείο, με συμψηφισμό επιβαλλόμενων σχετικών δημοτικών τελών.
ΑΓΡΙΑ – ΔΡΑΚΕΙΑ
Η Αγριά όπως και όλες οι περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο Δήμο Βόλου, όχι απλώς ξεχάστηκαν από τη δημοτική αρχή Μπέου, αλλά οι κάτοικοί της αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με υποβάθμιση υπηρεσιών, απουσία μέριμνας για το περιβάλλον, το νερό, το κυκλοφοριακό κλπ. Παράλληλα δεν υπήρξε καμία συνεργασία με το Συμβούλιο της Αγριάς για προώθηση λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής.
Εμείς, δίνουμε προτεραιότητα στη δημοκρατική λειτουργία, στο διάλογο και τη συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, την αναβάθμιση του ρόλου του όπως προβλέπει ο νέος νόμος «Κλεισθένης», το σεβασμό στις αποφάσεις του και την προώθηση του προγράμματος που αποφασίζει για την περιοχή.
Δεσμευόμαστε, αν είμαστε η νέα δημοτική αρχή, τα δύο μεγάλα προβλήματα της Αγριάς, καλής ποιότητας πόσιμο νερό στα σπίτια και κυκλοφοριακό να επιλυθούν οριστικά και άμεσα με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και τις αναγκαίες μελέτες. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με το ΥΠΕΝ μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της υδραυλικής μελέτης του έργου του περιφερειακού της Αγριάς και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα ξεκινήσει σύντομα μετά την ολοκλήρωσή της. Έτσι, είμαστε έτοιμοι για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα. Εκτός από την επίλυση του τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος που θα αντιμετωπιστεί, ανοίγει η δυνατότητα συνεργασίας με τον Ο.Λ.Β. ώστε να αναδιαμορφωθεί το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αγριάς και η παραλία να γίνει σημαντικό τουριστικό θέρετρο για τη Μαγνησία και όχι μόνο. Παράλληλα για το υπάρχον και μη νόμιμο αλιευτικό καταφύγιο, που είναι δικαιοδοσία του Ο.Λ.Β. (άρα ο Δήμος δεν έχει ιδιοκτησία ή παραχώρηση) θα παρέμβουμε στον Οργανισμό για να προχωρήσουν οι ενέργειες και οι μελέτες ώστε να κατασκευαστεί μια κατάλληλη μαρίνα σκαφών με σωστό προσανατολισμό και νόμιμη. Η προστιθέμενη αξία του έργου για την Αγριά, την απασχόληση και την τουριστική ανάπτυξη θα είναι σημαντική.
Για το πόσιμο νερό, μαζί με την γενικότερη υδρογεωλογική μελέτη της περιοχής που προγραμματίζουμε θα προχωρήσουμε άμεσα σε αναζήτηση υδατικών αποθεμάτων που θα βελτιώσουν την ποιότητα του νερού, κάτι που στο παρελθόν έγινε, επί δημαρχίας κ. Σωτηρόπουλου.
Η αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης όπως και των αμιαντοσωλήνων όπου υπάρχουν είναι επίσης μια προτεραιότητά μας γιατί σχετίζεται με τη δημόσια υγεία. Και θα προσπαθήσουμε να ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης το συντομότερο δυνατό για να ανακουφιστούν η περιοχή και οι πολίτες από τα προβλήματα που υπάρχουν.
Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με την Τ.Κ. στη συντήρηση του παραμελημένου οδικού δικτύου, στη συντήρηση των πεζοδρομίων, καθαριότητα δημόσιων χώρων και φρεατίων, αντιπλημμυρικά έργα όπου απαιτούνται, καθαρισμό τακτικό ρεμάτων, δημιουργία νέων παιδικών χαρών σε πλατείες που σήμερα γνωρίζουν την παρακμή και είναι χώροι συγκέντρωσης σκουπιδιών. Για το χώρο του σταθμού του Ο.Σ.Ε. θα προτείνουμε στον Οργανισμό συνεργασία στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου πόλης Αγριάς που προβλέπει στο χώρο αυτό συγκεκριμένες χρήσεις αναψυχής.
Ιδιαίτερη φροντίδα και επισκευές για το ΚΑΠΗ, συμφωνούμε με τους χρήστες του στη μη μετακίνησή του, επέκταση δομών υγείας, βοήθειας στο σπίτι και φροντίδας ηλικιωμένων ώστε να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις. Ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης ώστε να βοηθιούνται αποτελεσματικά οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από την κρίση.
Η γενικότερη πολιτική μας για την ανακύκλωση τεσσάρων κάδων και περιορισμού των απορριμμάτων θα εφαρμοστεί και στη Αγριά, όπως και η φροντίδα για το περιβάλλον, το πράσινο και τους χώρους αναψυχής.
Πιστεύουμε ότι ένας Δήμος μπορεί να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν την τοπική παραγωγική δραστηριότητα και τον πρωτογενή τομέα της, γι’ αυτό σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και το Τ.Σ. θα προγραμματίσουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ξεκινούν από την παροχή τεχνικής βοήθειας σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα επεκτείνονται ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.
Η Αγριά στερείται μιας μόνιμης δημοτικής πολιτιστικής δραστηριότητας. Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στην Αγριά και κυρίως στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολιτιστικών δράσεων που θα προβάλλει την πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής και θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας. Στα πλαίσια αυτά θα μελετήσουμε τις δυνατότητες δημιουργίας ενός Μουσείου Τοπικής Ιστορίας που λείπει από την περιοχή μας και μπορεί να γίνει πόλος προβολής της περιοχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
ΔΡΑΚΕΙΑ
Αναβάθμιση ρόλου Τοπικού Συμβουλίου, συνεργασία και προώθηση των αποφάσεών του. Στα πλαίσια αυτά, αν είμαστε η νέα δημοτική αρχή δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και ενισχύσουμε την προβολή της Δράκειας ως Μαρτυρικό Χωριό, να επεκτείνουμε τη διοργάνωση εκδηλώσεων και στον Βόλο ώστε η επέτειος να λάβει έναν πάνδημο χαρακτήρα και ελπίζουμε να αποκτήσει και Πανελλήνια εμβέλεια. Θα ενισχύσουμε τις υποδομές και τη λειτουργία του τοπικού Μουσείου ώστε να γίνει πόλος προσέλκυσης τουριστών και μαθητών.
Άμεσης προτεραιότητας είναι για εμάς το σημαντικό έργο της σύνδεσης Δράκειας – Αγίου Λαυρεντίου – Αγίου Βλασίου, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Τοπικά Συμβούλια. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα ανοίξει μεγάλες προοπτικές τουριστικής, οικονομικής και παραγωγικής αναβάθμισης της περιοχής αφού έτσι δημιουργείται ένας ακόμη οδικός άξονας διασύνδεσης των χωριών με το Χάνια και το κεντρικό Πήλιο.
Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι η εγκατάλειψη και φθορά της σημαντικής δημοτικής περιουσίας του ξενοδοχείου «Πηλέας» στα Χάνια. Η επισκευή και επαναλειτουργία του μπορεί να αποφέρει έσοδα στο Δήμο και να υπάρξουν θέσεις απασχόλησης εργαζομένων από την περιοχή.
Για το υπαρκτό πρόβλημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, η επισκευή, συντήρηση, στεγανοποίηση της δεξαμενής πόσιμου νερού θα είναι μόνιμη φροντίδα μας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι επιμόλυνσης. Αν αυτό δεν είναι αρκετό τότε θα αναζητήσουμε με την τοπική κοινωνία την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης ώστε να αντικατασταθεί η χρήση χλωρίου. Παράλληλα θα ξεκινήσουμε αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης και των αμιαντοσωλήνων ώστε η εξυγίανση του δικτύου πόσιμου νερού να ολοκληρωθεί. Για το θέμα της άρδευσης που έγινε θέμα αντιπαραθέσεων θα προχωρήσουμε σε λύση μετά από διάλογο με το Τοπικό Συμβούλιο προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αγρότες φτηνά και αποτελεσματικά.
Το Κοινοτικό Κατάστημα στεγάζει τη «Βοήθεια στο σπίτι», το Τοπικό Συμβούλιο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Αγροτικό Ιατρείο, έτσι μια από τις άμεσες ενέργειες μας θα είναι η συντήρησή του όπως και η αναγκαία συντήρηση του Κοινοτικού Καφενείου, η αποπεράτωση του Δημοτικού Πάρκινγκ, η ανακατασκευή της παιδικής χαράς στο χώρο της εκτέλεσης, που είναι επικίνδυνη για τα παιδιά.
Στο πρόγραμμά μας εντάσσονται η αποκατάσταση των παραδοσιακών καλντεριμιών, οι πλακοστρώσεις πλατειών, και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο κοιμητήριο.
Αρκετά από τα παραπάνω μπορεί να τα προγραμματίζει και το Τοπικό Συμβούλιο που μπορεί επίσης με τη βοήθεια του Δήμου και της Περιφέρειας να προχωρεί στην υλοποίησή τους. Επίσης μπορεί το Τοπικό Συμβούλιο με το Δήμο να προγραμματίζει μεγάλα έργα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
β) το έργο της αγροτικής οδοποιίας για να μπορούν οι αγρότες να πηγαίνουν στα κτήματά τους και γ) η στεγανοποίηση, καθαρισμός, εξυγίανση της δεξαμενής ύδρευσης, το έργο αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης και η ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης.